Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Εποικοδομητική η ενημερωτική σύσκεψη για τους Δασικούς χάρτες-Δασωμένους Αγρούς με τη συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Εποικοδομητική η ενημερωτική σύσκεψη για τους Δασικούς χάρτες-Δασωμένους Αγρούς  με τη συμμετοχή  του Υπουργείου Περιβάλλοντος

«Χρυσή ευκαιρία» απ’ όπου πρέπει να προκύψουν λύσεις για τα ζητήματα που αφορούν στους δασικούς χάρτες και τους δασωμένους αγρούς, καθώς το κεντρικό κράτος αποδεικνύει έμπρακτα ότι ακούει, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος   την ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή (05/01/2018) με κεντρικό ομιλητή τον Κων/νο Παπασπυρόπουλο, Δασολόγο - Ειδικό Σύμβουλο του Αναπληρωτή  Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  Σωκράτη Φάμελλου.

 

Η σύσκεψη για θέματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών που διοργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην Τ.Κ. Ζίτσας εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει ο Δήμος από την πρώτη στιγμή (το Φεβρουάριο του 2017) που ξεκίνησαν οι διαδικασίες υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών,  για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα παρουσία των βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπης Τζούφη, Χρήστου Μαντά, Γιάννη Στέφου, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, του Δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, του Γενικού Δ/ντη Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νικ. Παπαευθυμίου, του προϊστάμενου  της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων, Παναγιώτη Μάνη, ο  Δασολόγος - Ειδικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή  Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  Κων/νος Παπασπυρόπουλος και η αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων & Υπεύθυνη Λειτουργίας του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) για την Π.Ε. Ιωαννίνων, Δασολόγος, Ελένη Βάκκα άκουσαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς,  και απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν από την πλευρά εκπροσώπων συλλόγων, φορέων  και πολιτών.

 

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

«Είμαστε από τους πρώτους που αναδείξαμε το θέμα σ’ όλες του τις διαστάσεις σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε με εποικοδομητικό τρόπο στο να γίνουν αρκετές από τις απαιτούμενες βελτιώσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και του τόπου» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και πρόσθεσε «δεν εφησυχάζουμε γιατί θεωρούμε πως ζητήματα που έχει ανάδειξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν έχουν επιλυθεί» ευχαριστώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό που κράτησε τη δέσμευσή του για τη διοργάνωση της εν λόγω σύσκεψης η οποία είχε δρομολογηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο στη συνάντηση που είχαν.

 

Ακολούθως αναφέρθηκε στα ζητήματα που δημιουργούνται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Είδαμε, είπε, ανθρώπους να εκφράζουν έντονα την αγωνία τους  καθώς στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις αμπέλων σκοντάφτουν στο «γράμμα» του νόμου επειδή εκτάσεις που κατά το χρονικό διάστημα 1945-1981  ήταν αμπελώνες και καλλιεργούνταν, με την πάροδο του χρόνου δασώθηκαν αφού έμειναν ακαλλιέργητες».

Συνοψίζοντας ο Δήμαρχος Ζίτσας  επανέλαβε το διαχρονικό και πάγιο αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με την οποία,  «Εκτάσεις που εμφανίζονται καλλιεργημένες (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες),  να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις», καθώς και να «Εξαιρεθεί η αμπελουργική ζώνη Ζίτσας από το Χαρακτηρισμό Δασική έκταση ή Δάσος».

                                  Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Το πρόβλημα είναι τεράστιο στην Ήπειρο καθώς βρίσκουμε τις εκτάσεις να ανήκουν κατά τεκμήριο στο Δημόσιο. Δίνουμε δικαιώματα φύτευσης αμπέλων και δεν έχουν που να τα καλλιεργήσουν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στη τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ζήτησε επιτακτικά από το Υπουργείο να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα λύσουν τα προβλήματα, με πρώτη και κύρια, να απαλείφει από το επίμαχο άρθρο του Νόμου το «κατά τεκμήριο του Δημοσίου».

 

Ο ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ –ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Οι δασικοί χάρτες δε δημιούργησαν προβλήματα στους δασωμένους αγρούς αλλά τα ανέδειξαν «φωτογράφησαν» την έκταση του προβλήματος» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δασολόγος - Ειδικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή  Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  Κων/νος Παπασπυρόπουλος στην ομιλία του και ανέλυσε τα βήματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα το Υπουργείο για την κατάρτιση και την κύρωση των Δασικών Χαρτών και ταυτόχρονα ανέπτυξε την έννοια των δασωμένων αγρών. Η κύρωση των δασικών χαρτών σύμφωνα με το κ. Παπασπυρόπουλο θα έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο της χώρας έως το 2020 ενώ σε ότι αφορά στην Π.Ε. Ιωαννίνων το αμέσως προσεχές διάστημα (26 Ιανουαρίου) ξεκινούν το έργο τους οι οκτώ (8) επιτροπές αντιρρήσεων που έχουν συσταθεί  και είναι στελεχωμένες από Δασολόγους και Γεωπόνους.

«Το Υπουργείο είναι έτοιμο να ακούσει λύσεις-προτάσεις για τα ζητήματα που έχουν προκύψει και να προχωρήσει σε κοινωνικά δίκαιες λύσεις μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταφέροντας έτσι και τη βούληση του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου.

 

 ΟΙ ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΙ

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Ζίτσας, καθώς και πολίτες και εκπρόσωποι  επαγγελματικών φορέων και συλλόγων.

 

Φωτογραφικό υλικό

Εποικοδομητική η ενημερωτική σύσκεψη για τους Δασικούς χάρτες-Δασωμένους Αγρούς  με τη συμμετοχή  του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Εποικοδομητική η ενημερωτική σύσκεψη για τους Δασικούς χάρτες-Δασωμένους Αγρούς  με τη συμμετοχή  του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Εποικοδομητική η ενημερωτική σύσκεψη για τους Δασικούς χάρτες-Δασωμένους Αγρούς  με τη συμμετοχή  του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Εποικοδομητική η ενημερωτική σύσκεψη για τους Δασικούς χάρτες-Δασωμένους Αγρούς  με τη συμμετοχή  του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Αναρτήθηκε στις 05 Ιανουάριος 2018

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα