Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Εθνικός κατάλογος για τα αρωματικά φυτά

Η χώρα αποκτά για πρώτη φορά τη δυνατότητα να δημιουργήσει τον Εθνικό Κατάλογο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και να εγγράψει σε αυτόν βελτιωμένες ελληνικές και ξένες ποικιλίες, με πρώτα στον κατάλογο τον άνηθο, τον βασιλικό, το χαμομήλι, το θυμάρι και τη ρίγανη, δίνοντας την προοπτική να ακολουθήσουν σταδιακά και άλλα είδη για τα οποία θα υπάρξει ενδιαφέρον, όσο και για την εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι΄αυτό είναι η υποχρεωτική εγγραφή των ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο, καθώς και η διενέργεια καλλιεργητικών και εργαστηριακών ελέγχων.

Αξιοποίηση της στροφής που συντελείται στην ΕΕ, προς την ανάδειξη και προώθηση των φυσικών προϊόντων και δημιουργία προνομιακών συνθήκων για την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ενισχύοντάς την, για πρώτη φορά, από τον Πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ, και προτάσσοντας δράσεις μεταποίησης, εμπορίας και προώθησης των εξαγωγών τους, από τον Πυλώνα ΙΙ του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2014–2020.
Η θεσμοθέτηση των Τεχνικών Κανονισμών και η δημιουργία του Εθνικού Καταλόγου, αποτελούν, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ενισχύσεων και των δράσεων  της νέας ΚΑΠ, «διαβατήριο» για τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών, δίνοντας παράλληλα την προοπτική για νέες θέσεις εργασίας και για νέες αγορές,  όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα βότανα και τα αιθέρια έλαια της πατρίδας μας, για χρήσεις στα τρόφιμα, τη φαρμακευτική και την κοσμετολογία.

Πηγή: ΦΕΚ Τεύχος Β 2266/21-08-2014

Αναρτήθηκε στις 13 Οκτώβριος 2015

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα