Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων της Περιφέρειας Ηπείρου

Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων της Περιφέρειας Ηπείρου

Από την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης νεκρών ζώων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, υλοποιείται από ανάδοχο εταιρεία, εφαρμόζεται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ για όλους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την περισυλλογή και αποτέφρωση νεκρών ζώων και συγκεκριμένα :

  • Πτώματα βοοειδών, αιγών και προβάτων που βρίσκονται εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
  • Πτώματα όλων των ηλικιών των ζώων που ανευρίσκονται νεκρά κατά μήκος του Εθνικού Οδικού Δικτύου ή σε Δημόσιες ή Δημοτικές εκτάσεις.

Επιπλέον λαμβάνονται δείγματα εγκεφαλικού ιστού από βοοειδή ηλικίας 24-48 μηνών (ανάλογα με την χώρα αρχικής προέλευσής τους) και από αίγες και πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών.  

1.ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Α) Οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται άμεσα για την ύπαρξη νεκρού ζώου εντός ή εκτός εκμετάλλευσής τους, απευθείας στον φορέα υλοποίησης του προγράμματος στο τηλεφωνικό κέντρο 2108960100 σε 24ωρη βάση.

Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει τηλεφωνικά τις ακόλουθες πληροφορίες : α)ονοματεπώνυμο και Α.Φ.Μ., β)έδρα της εκμετάλλευσης, γ)κωδικό εκμετάλλευσης και δ)αριθμό ενωτίων νεκρών ζώων.

Κατά την περισυλλογή το νεκρό βοοειδές, πρόβατο ή αίγα θα πρέπει να φέρει ενώτιο και να συνοδεύεται από διαβατήριο(βοοειδές) ή το μητρώο εκμετάλλευσης (αίγα ή πρόβατο).

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΖΩΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΝΤΟΣ 7 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΖΩΟΥ.

Β) Οι υπεύθυνοι συντήρησης ή διαχείρισης του οδικού δικτύου καθώς και οι λοιποί πολίτες απευθύνονται για τον εντοπισμό νεκρού ζώου είτε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία ή απευθείας στον φορέα υλοποίησης του προγράμματος στο τηλεφωνικό κέντρο 2108960100 σε 24ωρη βάση.

 

2.ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΣΠΟΓΓΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, ΕΛΕΧΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΣΠΟΓΓΩΔΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΑ

Επιπρόσθετα οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων κατά τον εντοπισμό νεκρών ζώων  λαμβάνουν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από βοοειδή ηλικίας 24-48 μηνών(ανάλογα με την χώρα αρχικής προέλευσής τους) και από αίγες και πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών.   Ανεξαρτήτως της αιτίας θανάτου, οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται για την δήλωση και προσκόμιση των νεκρών ζώων για την λήψη εγκεφαλικού ιστού σε εφαρμογή των προγραμμάτων ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΣΠΟΓΓΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, ΕΛΕΧΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΣΠΟΓΓΩΔΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΑ, μέσω της κατ’ έτος εκάστοτε ΚΥΑ οικονομικών αποζημιώσεων ως εξής:

  • 90€ σε νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 48 μηνών τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε. ή 24 μηνών για όσα γεννήθηκαν σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή τρίτες χώρες  και εκτράφηκαν στην Ελλάδα.
  • 25€ σε νεκρά πρόβατα ή αίγες ηλικίας άνω των 18 μηνών.

 

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την λήψη αποζημίωσης είναι τα εξής:

  • Αίτηση του κτηνοτρόφου στην Κτηνιατρική Υπηρεσία
  • Αποδεικτικό παραλαβής του νεκρού ζώου από τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος
  • Φωτοτυπία της 1ης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης που να αναγράφεται ως πρώτος δικαιούχος, ο κτηνοτρόφος

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΑ. ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ. ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ  ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Αναρτήθηκε στις 01 Απρίλιος 2021

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα