Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Στο δήμο Ζίτσας το αποχετευτικό δίκτυο που κατασκεύασε η Ύπατη Αρμοστεία για τη δομή στέγασης «Αγία Ελένη»

Στο δήμο Ζίτσας το αποχετευτικό δίκτυο που κατασκεύασε η Ύπατη Αρμοστεία για τη δομή στέγασης «Αγία Ελένη»

Στο Δήμο Ζίτσας παραχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. το αποχετευτικό δίκτυο που κατασκεύασε και συνδέει τη Δομή Στέγασης «Αγία Ελένη» με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου μελλοντικά να εξυπηρετήσει και την Τοπική Κοινότητα του Αγίου Ιωάννη ικανοποιώντας έτσι ένα από τα βασικά αιτήματα που είχε θέσει η Δημοτική Αρχή από την έναρξη λειτουργίας της Δομής το Μάιο του 2017.

Η υπογραφή της Συμφωνίας παραχώρησης κυριότητας από τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας Giovanni Lepri και το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο έγινε σε ειδική τελετή το μεσημέρι της Πέμπτης (11/10/2018) που οργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία παρουσία της εμπειρογνώμονα ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Μαριλένας Χατζηαντωνίου.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί υλοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα που είχε θέσει από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Δομής, και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό. Ταυτόχρονα, επανέφερε το αίτημα της κατασκευής-συντήρησης των πεζοδρομίων και του οδοφωτισμού επί της Εθνικής Οδού ώστε να είναι ασφαλής η διέλευση των πεζών. Αίτημα που έχει θέσει με έγγραφά του προς την  Ύπατη Αρμοστεία από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.   

 Στην τελετή παράδοσης απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, και ο  Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων  Παντελής Κολόκας. Παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην Συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας Φίλιππας Φίλιος, οι  Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων και Ζίτσας, Γιάννης Λιόντος και Φώτης Ράρρας αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη Σπύρος Πατούνας, εκπρόσωποι των Μ.Κ.Ο. που διαχειρίζονται τη Δομή Στέγασης «Αγία Ελένη» και στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Στο χαιρετισμό του  ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ανέφερε: «  Η σημερινή τελετή παράδοσης του αποχετευτικού δικτύου της δομής στέγασης προσφύγων «Αγία Ελένη»  αποδεικνύει περίτρανα για ακόμη μία φορά πως η ψύχραιμη διαχείριση ενός ζητήματος, στην προκειμένη περίπτωση του μεταναστευτικού,  καθώς και η συνετή και συνεπής στάση των εμπλεκόμενων φορέων αποφέρει θετικά αποτελέσματα για όλους. Ως Δημοτική Αρχή Ζίτσας αισθανόμαστε διπλά δικαιωμένοι.

Δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα της μεταφοράς μεταναστών-προσφύγων στο συγκεκριμένο χώρο της πρώην Παιδόπολης διεκδικήσαμε με ξεκάθαρους όρους, και πετύχαμε την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων για να διαβιούν οι πρόσφυγες σε οργανωμένους χώρους, με βασικές υποδομές που να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες καθώς θεωρούμε πως αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την αρμονική συνύπαρξη τους  με τους μόνιμους κατοίκους της κάθε περιοχής. Αποφεύγοντας ταυτόχρονα εικόνες που παρουσιάζονται σε άλλες δομές φιλοξενίας με τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης.

Δικαιωμένοι ξανά, γιατί στην τελετή εγκαινίων της δομής το Μάιο του 2017 αλλά και στη συνέχεια με συνεχείς έγγραφες παρεμβάσεις μας,  γνωρίζοντας το πρόβλημα του αποχετευτικού, διεκδικήσαμε και πετύχαμε σε αγαστή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Ένα έργο το οποίο βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην «Αγία Ελένη» και παράλληλα θα εξυπηρετήσει τα δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Ιωάννη καθώς έχει ήδη προβλεφθεί η σύνδεσή τους με τον κεντρικό αγωγό του αποχετευτικού.

 Ίσως κάποιοι όταν μας άκουγαν στην τελετή των εγκαινίων, παρουσία δύο Υπουργών, να μας χαρακτήρισαν πολιτικούς παλαιάς νοοτροπίας και κοπής. Όλοι όμως κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα λοιπόν αποδεικνύει πως όταν διεκδικείς με ξεκάθαρους όρους και συνεπή στάση χτίζεις άριστες συνεργασίες που αποφέρουν αποτελέσματα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα λοιπόν, είμαστε ικανοποιημένοι γιατί όλο αυτό το διάστημα με πλήρη συνεννόηση επιλύουμε άμεσα τα όποια προβλήματα χωρίς αυτά να διογκώνονται.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας, τους εκπροσώπους των Μ.Κ.Ο. που διαχειρίζονται τη Δομή της «Αγίας Ελένης», τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ και της Περιφέρειας που εκπόνησαν τη μελέτη και είχαν την επίβλεψη του έργου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Ζίτσας καθώς και τους αναδόχους των εταιρειών που κατασκεύασαν το έργο.    

Είμαστε ικανοποιημένοι για αυτά που έγιναν. Πρέπει όμως να μην εφησυχάζουμε. Έτσι, για να μη ξεφύγω και από τις αρχές μου θα ήθελα και δημόσια να επαναφέρω ένα ακόμη αίτημα που έχω καταθέσει κατ’ επανάληψη στην Ύπατη Αρμοστεία. Αυτό, της κατασκευής –συντήρησης των πεζοδρομίων και του οδοφωτισμού στο τμήμα της Ε.Ο. που διέρχεται από την Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη και της Δομής της «Αγίας Ελένης». Να φροντίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς διέλευσης τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς των οχημάτων που κινούνται στην Εθνική Οδό ειδικά κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες.

Προσδοκούμε για ακόμη μία φορά στη βοήθεια και συνεργασία όλων σας  γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε πως μπορούμε να έχουμε και στο μέλλον θετικά αποτελέσματα σαν το σημερινό».

 

Φωτογραφικό υλικό

Στο δήμο Ζίτσας το αποχετευτικό δίκτυο που κατασκεύασε η Ύπατη Αρμοστεία για τη δομή στέγασης «Αγία Ελένη»
Αναρτήθηκε στις 11 Οκτώβριος 2018

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα