Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας για τον οδικό άξονα Ιόνιας - Κακαβιάς

Επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας για τον οδικό άξονα Ιόνιας - Κακαβιάς

Πρωτοβουλία ανέλαβε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με στόχο τη δημιουργία «μετώπου» πίεσης ώστε να  σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός των υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων προς τους Ηπειρώτες για την καθυστέρηση κατασκευής του οδικού άξονα Ιόνιας - Κακαβιάς. Με επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη (15/01/2020) στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τους Βουλευτές Ιωαννίνων και τους Δημάρχους Ιωαννίνων, Πωγωνίου και Ζαγορίου ζητά ξεκάθαρα από τον καθέναν, μέσω του θεσμικού τους ρόλου, να  αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου άμεσα να  εξασφαλισθεί η   κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά με τις υπάρχουσες μελέτες.

Στην επιστολή του, που στάλθηκε με αφορμή την απάντηση που έλαβε σε αναφορά του ο Βουλευτής Γ. Αμυράς, ο Δήμαρχος Ζίτσας στηλιτεύει την «εκκωφαντική» όπως τη χαρακτηρίζει, ολιγωρία και αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών που τέσσερα χρόνια τώρα αν και έχουν ολοκληρωμένες μελέτες για την κατασκευή του εν λόγω έργου δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή του από κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. 

«Για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο εμπαιγμός σας καλούμε όλους να συστρατευθούμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε το έργο να γίνει με τις υπάρχουσες μελέτες που εξασφαλίζουν την κατασκευή ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού οδικού δικτύου» αναφέρει μεταξύ άλλων στη επιστολή του ο κ. Πλιάκος και αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σπουδαιότητα του έργου για τις αναπτυξιακές προοπτικές  της Ηπείρου και της χώρας καθώς και τις ευθύνες όσων το μπλοκάρουν, έναντι των πολίτων που εδώ και μια δεκαετία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους με την προοπτική πως κάποια στιγμή θα διέλθει από εκεί ο οδικός άξονας.

Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας έχει ως εξής:

«Η απάντηση στην αναφορά του Βουλευτή Ιωαννίνων Ν.Δ. Γιώργου Αμυρά για την «τύχη» της κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά και της σύνδεσής του με την Ιόνια Οδό καταδεικνύει για ακόμη μια φορά πως ο χειρισμός του από τις αρμόδιες εμπλεκόμενες  υπηρεσίες οδηγεί ένα τόσο σημαντικό οδικό έργο στις καλένδες.

 Δεν κατανοούμε το γεγονός πως αν και έχει παρέλθει μία τετραετία από την παραδοχή της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (Υ.ΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.) πως έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών του έργου, δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να ενταχθεί για χρηματοδότηση είτε σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, είτε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Μελετών Οδοποιίας & Κυκλοφοριακών Μελετών της Δ/νσης Οδικών Υποδομών του ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., απαντώντας στο με αριθμ. πρωτ. 21407/22-12-2015 έγγραφό μας, μεταξύ άλλων έκανε σαφές πως «Έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της μελέτης της Ιόνιας οδού (Δυτικός Άξονας) από το τέλος παραχώρησης έως την Κακαβιά» και έχει συντελεστεί η παραλαβή της μελέτης».

Τέσσερα χρόνια μετά την ως άνω απάντηση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με σχετικά έγγραφά τους απαντούν πως:

  • «το έργο οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά δεν περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό της τρέχουσας περιόδου του τομεακού προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014-2020 με βάση το εγκεκριμένο πρόγραμμα» καθώς  και πως,
  • « για το ως άνω αναφερόμενο έργο δεν έχει υποβληθεί πρόταση από τους αρμόδιους φορείς για την ένταξή του στο Π.Δ.Ε. του έτους 2019».

 

Όλα τα παραπάνω και με δεδομένο πως ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά,  είναι το μοναδικό τμήμα του βασικού κορμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, που βρίσκεται εκτός χρηματοδότησης αποδεικνύουν πως όλα αυτά τα χρόνια οι υπηρεσίες έχουν επιδείξει  εκκωφαντική ολιγωρία και αδιαφορία.

Για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο εμπαιγμός σας καλούμε όλους να συστρατευθούμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε το έργο να γίνει με τις υπάρχουσες μελέτες που εξασφαλίζουν την κατασκευή ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού οδικού δικτύου.

Θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου που με την κατασκευή του θα δημιουργούσε νέες αναπτυξιακές προοπτικές όχι μόνο για τις περιοχές από όπου διέρχεται, αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο και τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναλογιστούν  και τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους πολίτες (ιδιοκτήτες ακινήτων απ’ όπου θα διέλθει ο οδικός άξονας) οι οποίοι εδώ και μία δεκαετία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα τους με κανένα τρόπο, καθώς τα έχουν δεσμεύσει με την προϋπόθεση πως κάποια στιγμή θα απαλλοτριωθούν για την κατασκευή του έργου.   

 

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως όλοι μας, ο καθένας από το θεσμικό του ρόλο, θα πρέπει να δημιουργήσουμε αρραγές μέτωπο διεκδίκησης και πίεσης ώστε να εξασφαλιστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες από την πλευρά των υπηρεσιών η χρηματοδότηση για να εκτελεσθεί και ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος οδικός άξονας».

 

Αναρτήθηκε στις 15 Ιανουάριος 2020

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα