Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Στο Δημαρχείο Ζίτσας ο Υπουργός Εσωτερικών

Στο Δημαρχείο Ζίτσας ο Υπουργός Εσωτερικών

Την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 32 έργων, προϋπολογισμού περίπου 53 εκατ. ευρώ, στην Ήπειρο, τα οποία στερούνταν επαρκούς χρηματοδότησης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή την παρουσίαση του Προγράμματος στους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πριν από την παρουσίαση του Προγράμματος στο Λίθινο, ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Ζίτσας, κ. Μιχάλη Πλιάκο, και συζήτησε μαζί του τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι να μη μείνει καμία γωνία ελληνικής γης που να μην ωφεληθεί από την υλοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Και γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, σε μια συμβολική κίνηση, η παρουσίαση έγινε στο Λίθινο.

Αναφερόμενος στα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και κάλεσε τους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους να φοράνε μάσκες και να τηρούν με ευλαβική συνέπεια και πειθαρχία τα μέτρα. Έπειτα, επανέλαβε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίζει να στηρίζει τους Δήμους για να καλύψουν τις απώλειες τους σε έσοδα από την πανδημία. Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπενθύμισε ότι σύντομα θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα άφηνε ποτέ τους Δήμους να καταρρεύσουν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, διότι έτσι θα κατέρρεαν οι τοπικές κοινωνίες.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου έχουν ως εξής:

«Καλημέρα στα Γιάννενα. Καλημέρα στην Ήπειρο. Έχω έρθει στο Δημαρχείο της Ζίτσας, ξεκινώντας από εδώ μία μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Ηπείρου και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συζητήσουμε με τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη της Ηπείρου τα θέματα των έργων, των αναγκών και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε μέσα από το Πρόγραμμα έργων του Υπουργείου Εσωτερικών, “Αντώνης Τρίτσης”. Είναι ένα πολύ σημαντικό Πρόγραμμα. Θέλω να ενημερώσω ότι, ήδη, με απόφαση που έχω υπογράψει, εντάξαμε στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” τα πρώτα 32 έργα, για όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου, προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ. Έργα, κυρίως, ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας, με τα οποία σε μία σειρά πόλεων διασφαλίζουμε την ποιότητα του νερού, κι άρα την ασφάλεια και την υγεία όλων των πολιτών και έργα αγροτικής οδοποιίας που συμβάλλουν, επίσης, στην ασφάλεια και στις αναπτυξιακές προοπτικές. Και συμβολικά, πριν πάμε στη σύσκεψη επισκέφθηκα τον Δήμαρχο της Ζίτσας, τον κ. Πλιάκο, συζητήσαμε για τα προβλήματα του Δήμου, που έχει δεκάδες Κοινότητες και πολλές ιδιομορφίες. Η κίνηση είναι συμβολική, αλλά και ουσιαστική. Κάνουμε τη σύσκεψη για όλη την Ήπειρο σε αυτόν εδώ το Δήμο. Και θέλουμε να συμβολίσουμε ότι στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” μας ενδιαφέρει κάθε Δήμος της χώρας, κι όχι μόνο η πρωτεύουσα ούτε μόνο οι πρωτεύουσες των νομών. Κάθε γωνιά της ελληνικής γης δικαιούται να προσφέρει ποιότητα ζωής στους πολίτες, αναπτυξιακές προοπτικές και ασφάλεια. Αυτοί είναι οι στόχοι του Προγράμματος και είμαι σίγουρος ότι σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση θα τους υλοποιήσουμε».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου σε σχέση με το ότι τα πάντα κινούνται στο ρυθμό της πανδημίας, ενώ ίσως δεν το περιμέναμε, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Δεν είναι ακριβές ότι δεν το περιμέναμε. Είμαστε όλοι με τις μάσκες. Εδώ είναι ανοικτός ο χώρος και την έχω βγάλει τη μάσκα για λίγο, διότι οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας. Η ενημέρωση που έχω από τον κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον κ. Καχριμάνη είναι ότι εδώ είμαστε αρκετά καλά, αλλά δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός. Θέλω κι εγώ με την σειρά μου να καλέσω όλους τους πολίτες και ειδικά τους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους, να χρησιμοποιούν την μάσκα και να τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε, εκτός από αυτό. Και πρέπει να το κάνουμε με ευλαβική συνέπεια και πειθαρχία, προκειμένου το φθινόπωρο να μπορέσουμε, σταδιακά, να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στη ζωή μας».

Αναφορικά με το αν το υπουργείο θα στηρίξει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που έχουν ανακύψει λόγω της παρούσας κατάστασης, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Το Υπουργείο έχει, ήδη, στηρίξει με πάρα πολλούς τρόπους την Αυτοδιοίκηση. Είναι μια κυβέρνηση ταυτισμένη με τους στόχους της Αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση μας και ειδικά το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχουμε, ήδη, δώσει έκτακτη επιχορήγηση στους Δήμους, 90 εκατ. ευρώ, και είμαστε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να δούμε ποιοι Δήμοι χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια, διότι δεν είναι ίδια η ζημιά που έχουν πάθει όλοι οι Δήμοι. Οι τουριστικές περιοχές έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες. Και αυτές θα χρειαστεί να τις στηρίξουμε πολύ περισσότερο, προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Η Αυτοδιοίκηση γνωρίζει ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα της και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε να εξελιχθεί κανένα σημαντικό πρόβλημα».

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι δημοκρατικό οι οικονομικές επιτροπές των Δήμων να έχουν πιο ισχυρή δύναμη από τα δημοτικά συμβούλια, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Δημοκρατικό είναι να μπορούν να λειτουργούν οι Δήμοι και να εξυπηρετούν τους πολίτες, διότι αν πρόκειται μέσω μιας ιδεοληπτικής εφαρμογής της απλής αναλογικής να διαλυθούν οι Δήμοι, θα διαλυθούν και οι τοπικές κοινωνίες. Κι αυτό, δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ να συμβεί». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, όπως έχει εξαγγείλει πολλές φορές, «το εξάμηνο που διανύουμε μέχρι το τέλος του χρόνου θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζίτσας, κ. Μιχάλης Πλιάκος, επισήμανε: «Τώρα και μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” δίνεται σε όλους μας, κεντρική εξουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ευκαιρία να συνεργαστούμε και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις λόγω της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει, να ξεπεράσουμε παθογένειες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Τηρώντας τη διαφάνεια και διασφαλίζοντας τη νομιμότητα να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία που έχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις και τα έργα, όπως ακριβώς ανακοίνωσε προ ημερών ο Πρωθυπουργός. Πρέπει να δουλέψουμε ως ισότιμα μέλη προσηλωμένοι στο στόχο και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί μπορούμε ενωμένοι να πάμε τον τόπο, τη χώρα μπροστά».

Φωτογραφικό υλικό

Στο Δημαρχείο Ζίτσας ο Υπουργός Εσωτερικών
Στο Δημαρχείο Ζίτσας ο Υπουργός Εσωτερικών
Στο Δημαρχείο Ζίτσας ο Υπουργός Εσωτερικών
Στο Δημαρχείο Ζίτσας ο Υπουργός Εσωτερικών
Στο Δημαρχείο Ζίτσας ο Υπουργός Εσωτερικών
Στο Δημαρχείο Ζίτσας ο Υπουργός Εσωτερικών
Αναρτήθηκε στις 31 Ιούλιος 2020

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα