Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Συναισθηματικά φορτισμένη η ατμόσφαιρα στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Παντούλα «Πολυδώρου (Μαζίου) Εγκώμιον» που εξέδωσε ο Δήμος Ζίτσας

Συναισθηματικά φορτισμένη  η ατμόσφαιρα στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Παντούλα «Πολυδώρου (Μαζίου) Εγκώμιον» που εξέδωσε ο Δήμος Ζίτσας

«Ευχαριστώ όλους τους ομιλητές που έδωσαν το στίγμα του βιβλίου μου και προσδιόρισαν με απόλυτο τρόπο την ουσία των πραγμάτων», με τα λόγια αυτά και εμφανώς συγκινημένος ο Μιχάλης Παντούλας έκλεισε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (26/10/2022) για την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο: «ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ (ΜΑΖΙΟΥ) ΕΓΚΩΜΙΟΝ τόπος, μνήμες, νόστος» , που εξέδωσε ο Δήμος Ζίτσας. 

Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής» όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν συναισθηματικά φορτισμένη καθώς όλοι όσοι πήραν το λόγο μίλησαν από καρδιάς για το συγγραφέα και το βιβλίο του.

«Ευχαριστούμε για ότι έκανες για τον τόπο» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης απευθυνόμενος στον Μιχάλη Παντούλα στη διάρκεια του χαιρετισμού του και στάθηκε στις εμπειρίες που αποκόμισε από τη    γνωριμία τους, που ξεκίνησε στα χρόνια που και οι δύο υπηρετούσαν τον τόπο που γεννήθηκαν, ως Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδώρου ο ένας και ως Δήμαρχος Μετσόβου ο άλλος. «Όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά και πετυχαίνουν κάποια πράγματα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αγάπη τους για τον τόπο τους» υπογράμμισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης.

«Νοιώθω δέος και σεβασμό για το έργο που προσφέρει στον τόπο μας με αυτό το βιβλίο του ο Μιχάλης Παντούλας» ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, παίρνοντας το λόγο και εξήγησε τους λόγους που η Δημοτική Αρχή στη διάρκεια της θητείας της στέκεται αρωγός σε τέτοιες συγγραφικές προσπάθειες. «Εκδόσεις  σαν το βιβλίο του Μιχάλη Παντούλα, αποτελούν ορόσημο για ένα χωριό. Η Δημοτική Ενότητα Μολοσσών διαθέτει πληθώρα πνευματικών ανθρώπων που παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στον σκληροτράχηλο τούτο τόπο κατάφεραν διαχρονικά να αποτελούν  φωτεινά παραδείγματα για τον τόπο μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:  «Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό και τους διαβεβαιώνουμε πως είμαστε εδώ για να προβάλουμε και να αναδεικνύουμε τον ευλογημένο μας τόπο. Άλλωστε το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια έμπρακτα καθώς έχουμε αγκαλιάσει συγγραφικές προσπάθειες δημοτών μας  προκειμένου να πάρουν «σάρκα και οστά», αναλαμβάνοντας τις διαδικασίες για την  εκτύπωσής τους».

Την προσωπικότητα και την πολυσχιδή δράση του Μιχάλη Παντούλα παρουσίασαν με ομιλίες τους ο ιδρυτής του Μουσείου Επαναστατικής Περιόδου & Αλή πασά Φώτης Ραπακούσης, ο συγγραφέας-ποιητής Γεώργιος Σιμιτζής και ο φιλόλογος –συγγραφέας Χάρης Λεοντάρης.

 Όλοι τους στάθηκαν στην αγάπη του για την πατρώα γη και τους ανθρώπους της και την έννοια του να παραμείνει το Πολύδωρο και τα χωριά των Κουρέντων στην αιωνιότητα.

«Το νέο του βιβλίο αποτελεί λύτρωση για τον ίδιο» τόνισε ο κ. Ραπακούσης και πρόσθεσε « με αυτό το βιβλίο ο Μιχάλης εκπληρώνει το χρέος προς την πατρώα γη. Δούλεψε πολλά χρόνια για να συνθέσει όλη την ιστορία του Πολυδώρου και των ανθρώπων του».

«Συγχαρητήρια και ευχαριστήρια γιατί εγκαλλώπισες τον τόπο μας» είπε ο κ. Σιμιτζής απευθυνόμενος στον κ. Παντούλα υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι «ένα εγκώμιο, ένας αρνητής της λησμονιάς και του χρόνου».

Στους στόχους της συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου στάθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Λεοντάρης, λέγοντας: «Ο  Μιχάλης θέλησε αφενός να καλύψει την αγωνία του, πως ζυγώνει ο χρόνος όπου μπορεί να μείνουμε με μνημεία αλλά χωρίς μνήμη και με ένα όνομα χωρίς το σύγχρονο αντίκρισμά  του και αφετέρου να αναδείξει το πνεύμα του  Ηπειρωτισμού ».

 Την εκδήλωση συντόνιζε η φιλόλογος Ευτυχία Παντούλα και τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Καλογιάννης,  οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, και Κόνιτσας  Νίκος Εξάρχου οι πρώην Βουλευτές Γιάννης Στέφος και  Ευάγγελος Μαλέσιος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και δεκάδες κόσμου.    

Φωτογραφικό υλικό

Συναισθηματικά φορτισμένη  η ατμόσφαιρα στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Παντούλα «Πολυδώρου (Μαζίου) Εγκώμιον» που εξέδωσε ο Δήμος Ζίτσας
Αναρτήθηκε στις 27 Οκτώβριος 2022

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα