Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας προς τον Ευρωβουλευτή Μ. Κύρκο για την επίσκεψη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ήπειρο

Ο Δήμαρχος Ζίτσας προς τον Ευρωβουλευτή Μ. Κύρκο για την επίσκεψη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ήπειρο

Ανοιχτή επιστολή προς τον Ευρωβουλευτή του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» Μίλτιάδη Κύρκο απέστειλε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την επίσκεψη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ήπειρο, την  ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαΐου. 

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος ενημερώνει τον Ευρωβουλευτή για το πάγιο αίτημα της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά που επανέφερε πρόσφατα με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Χρ. Σπίρτζη και ζητά επισκέψεις και συσκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών, σαν την επικείμενη, να αποτελούν τον «προθάλαμο» διεργασιών για την προώθηση και επίλυση ζητημάτων μέσω των Ευρωπαϊκών Οργάνων καθώς θα τους φέρνουν αντιμέτωπους με τα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα.

Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας προς τον Ευρωβουλευτή του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» έχει ως εξής: «Πριν καλά- καλά  προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της επιστολής που απέστειλα στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, με θέμα το πάγιο αίτημα της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά, διάβασα στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης την είδηση για την επίσκεψη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ήπειρο, μετά από δική σας πρόταση.

  Θεωρώ, πιο επίκαιρα παρά ποτέ, τα ζητήματα που έθεσα με την επιστολή μου προς τον Υπουργό (σας την επισυνάπτω προς ενημέρωσή σας) καθώς όπως επισημαίνετε και εσείς σε πρόσφατες δηλώσεις σας, οργανώσατε τη συγκεκριμένη επίσκεψη με αφορμή και το γεγονός ότι « η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται επί του παρόντος το νομοθετικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο για την πολιτική μεταφορών μετά το 2020».

Ιδού λοιπόν πεδίο δράσης λαμπρό για εσάς και τους συναδέλφους σας, καθώς όπως    ισχυρίζεται το Υπουργείο Υποδομών η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά «σκοντάφτει» στην έλλειψη χρηματοδότησης.

Επισκέψεις και συσκέψεις σαν και αυτές που θα λάβουν χώρα στην περιοχή μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να αποτελούν τον «προθάλαμο» διεργασιών για την προώθηση και επίλυση ζητημάτων μέσω των Ευρωπαϊκών Οργάνων. Το συγκεκριμένο ρόλο μπορούν να το διαδραματίσουν όμως, μόνο όταν αυτές εξετάζουν πραγματικά δεδομένα και όχι μια εικονική πραγματικότητα. Γιατί αν μη τι άλλο, τα ημιτελή έργα και κυρίως τα οδικά ,όπως αυτό της Ιόνιας Οδού, δεν ενισχύουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή μεταξύ των Περιφερειών όπως επιτάσσει και η Ευρωπαϊκή στρατηγική, αλλά διευρύνουν και μεγεθύνουν τις ανισότητες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες.

Αν η Ιόνια Οδός δεν ολοκληρωθεί έως την Κακαβιά, είναι κενό γράμμα τα περί «διερεύνησης των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας, της προσβασιμότητας και ο αντίκτυπός τους στην περιφερειακή ανάπτυξη».

Σας υπενθυμίζω ότι το εν λόγω έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο των τεσσάρων Δήμων (Ζίτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Κόνιτσας) του Βορειοδυτικού τμήματος των Ιωαννίνων, αλλά και της γείτονος Αλβανίας.

Βέβαια όλα αυτά, και ακόμη περισσότερα επιχειρήματα θα μπορούσαν  να αναπτυχθούν σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με το συλλογικό όργανο των ΟΤΑ στην Ήπειρο που δεν είναι άλλο από την Π.Ε.Δ. Φαίνεται όμως, πως το πρόγραμμά σας είχε διαρθρωθεί με άλλη συλλογιστική και γι’ αυτό υποθέτω, πως δεν ορίσατε κάποια συνάντηση με τους δημάρχους της περιοχής.

Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι «χρυσή ευκαιρία», με δική σας παρέμβαση να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση ενός έργου που θα αλλάξει την τύχη της περιοχής μας, αλλά πολύ δε περισσότερο των πολιτών ολόκληρης  της Ηπείρου,  που άλλωστε διαθέτουν το «θλιβερό προνόμιο» να διαμένουν στην Περιφέρεια της Ε.Ε. με το μικρότερο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και υψηλούς δείκτες ανεργίας.»

     

Αναρτήθηκε στις 04 Μάιος 2018

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα