Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Ο Δήμος Ζίτσας τιμά το Δημήτριο Νικολίδη, συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου

Ο Δήμος Ζίτσας τιμά το Δημήτριο Νικολίδη, συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου

Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του γιατρού Δημήτριου Νικολίδη, συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου, οργανώνει ο Δήμος Ζίτσας το Σάββατο και την Κυριακή (16-17/06/2018) παρουσία του πρ. Υπουργού-Αντιπρόεδρου της Βουλής Γεώργιου Σούρλα και αντιπροσωπειών των Δήμων από όπου κατάγονταν ο  Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του, που  τον Ιούνιο του 1798 βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στον Πύργο Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη γενέτειρα του Νικολίδη, την Τοπική Κοινότητα Ζίτσας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και τη συμμετοχή της αδελφότητας Ζιτσαίων «Δημήτριος Νικολίδης». Ξεκινούν το απόγευμα του Σαββάτου (18:30) στην Πινακοθήκη της Ζίτσας, με την παρουσίαση της «Χάρτας του Ρήγα», από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Ανθή Φιλίδου. Η «Χάρτα του Ρήγα» έχει εκδοθεί στη Βιέννη το 1797 και αποτελεί  περιουσιακό στοιχείο της εκκλησίας Αγίου Νικολάου Καπεσόβου. Για το διήμερο των εκδηλώσεων έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ζίτσας και θα  εκτίθεται για το κοινό στην ισόγεια αίθουσα της Πινακοθήκης.

Το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την τέλεση μνημόσυνου (10:00) στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου, κατάθεση στεφάνων (11:00) στην προτομή του Δημήτριου Νικολίδη στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού καταστήματος και αφιερωματική εκδήλωση (11:30) στο Πνευματικό Κέντρο Ζίτσας.

 Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του  Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, πρ. Υπουργός-Αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊσα». Στη ζωή και τη δράση του Δημήτριου Νικολίδη θα αναφερθεί ο φιλόλογος-Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θεόδωρος Κοσμάς ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Δήμαρχοι – εκπρόσωποι των Δήμων Ζίτσας, Ρήγα Φεραίου, Βοίου, Καστοριάς, Χίου και Λευκωσίας.   

Αναρτήθηκε στις 15 Ιούνιος 2018

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα