Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Συντονισμός ενεργειών για την αντιπυρική περίοδο

Συντονισμός ενεργειών για την αντιπυρική περίοδο

Η βελτίωση της συνεργασίας για την εφαρμογή συντονισμένων μέτρων και δράσεων με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και πρακτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού  στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου εξετάστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας το πρωί της Πέμπτης (27/05/2021).

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέλη του Συντονιστικού αντάλλαξαν απόψεις για τη μεταξύ τους αρτιότερη συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι, η αντιμετώπιση των περιστατικών πυρκαγιάς εν τη γενέσει τους. Ενώ, τα στελέχη των πυροσβεστικών υπηρεσιών υπενθύμισαν με έμφαση πως το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών για όσους κριθούν υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών είναι σε ισχύ και θα εφαρμοστεί στους παραβάτες.

 Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος ώστε να είναι προετοιμασμένος και να συνδράμει στο έργο των πυροσβεστικών υπηρεσιών. «Με το που λάβαμε την επιχορήγηση από την πολιτεία για δράσεις πυροπροστασίας οι υπηρεσίες του δήμου έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε προσωπικό και μηχανήματα να ξεκινήσουν τις εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης από χόρτα σε δημοτικούς-αγροτικούς δρόμους και κοινόχρηστες εκτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με έμφαση: « χρειάζεται ωστόσο απαραιτήτως η ευαισθητοποίηση και άμεσες ενέργειες και από την πλευρά των πολιτών σε αυτό τον τομέα, για να μην αναγκαστούν οι υπηρεσίες του δήμου να προβούν στις κυρώσεις που προβλέπουν οι πυροσβεστικές διατάξεις. Η πυροπροστασία είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους δημοτικές υπηρεσίες, πυροσβεστική υπηρεσία πολιτική προστασία, σύσσωμες τις υπηρεσίες της πολιτείας αλλά πάνω από όλα την υπευθυνότητα και ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συντονιστικού για την  άμεση ανταπόκριση και τη μέχρι τώρα άριστη συνεργασία και ευχήθηκε η φετινή χρονιά να κυλήσει με όσο το δυνατό λιγότερα περιστατικά πυρκαγιάς, αν και προβλέπεται δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών.

Στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου στον τομέα της πρόληψης αναφέρθηκε παίρνοντας το λόγο ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος «η άμεση συνεργασίας αλλά και η άμεση βοήθεια από την Περιφέρεια είναι δεδομένη» ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε από όλους αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση για τις ημέρες που κρίνονται αυξημένης επικινδυνότητας από τους χάρτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 Την παρουσία εναέριου μέσου πυρόσβεσης το προσεχές διάστημα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο Δ/της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ιωαννίνων, Πύραρχος Βασίλειος Οικονόμου και υπογράμμισε πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, σε μέσα και προσωπικό, είναι σε πλήρη ετοιμότητα καθ’ όλο το 24ωρο ζητώντας ωστόσο και τη συνδρομή του Δήμου σε μηχανήματα (υδροφόρες, JCB)  όποτε χρειαστεί, προκειμένου η επέμβαση να είναι περισσότερο αποτελεσματική και άμεση.

Την πολύ καλή συνεργασία που έχει  με το Δήμο εξήρε από την πλευρά του ο Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού σταθμού Ιωαννίνων Επιπυραγός Φώτης Δεληγιάννης και ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήσει και φέτος το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου για να συνδράμει στο έργο των πυροσβεστών.

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, τόνισαν επίσης ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο Διοικητής 8ου Λ.Α.Π. Ταγματάρχης Ιωάννης Μέγας, η Δασοπόνος του Δασαρχείου Ιωαννίνων Σταυρούλα Σέλη και ο Γραμματέας του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Δημήτριος Αλεξίου.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας και η αναπληρώτρια πολιτικής προστασίας Δημοτική Σύμβουλος, Γιαννούλα Γεωργούλη επισημαίνοντας με τη σειρά τους τη σπουδαιότητα της αγαστής συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Αναρτήθηκε στις 27 Μάιος 2021

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα