Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Η προτομή του Τάσου Χαλκιά κοσμεί την πλατεία της Κοινότητας Γρανιτσοπούλας, του τόπου που μεγάλωσε

Η προτομή του Τάσου Χαλκιά κοσμεί την πλατεία της Κοινότητας  Γρανιτσοπούλας, του τόπου που μεγάλωσε

Αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον κορυφαίο Ηπειρώτη κλαρινίστα, Τάσο Χαλκιά, ο Δήμος Ζίτσας σε μια σεμνή τελετή πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, στο τόπο όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, την Κοινότητα Γρανιτσοπούλας.

Το βράδυ της Δευτέρας (08.08.2022) παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων Συλλόγων και δεκάδες κόσμου στην πλατεία Γρανιτσοπούλας ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, με τον Λάκη Χαλκιά, γιο του αείμνηστου δεξιοτέχνη του κλαρίνου και μοναδικού συνεχιστή της μουσικής παράδοσης της οικογένειας των Χαλκιάδων, έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής που      φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης.

«Λίγα 24ωρα πριν συμπληρωθούν 30 χρόνια από το θάνατό του, έφυγε από κοντά μας στις 12 Αυγούστου 1992, πράττουμε το οφειλόμενο  χρέος μας και είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι γι’ αυτό. Δημιουργήσαμε την προτομή του εθνικού μας κλαρινίστα» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ζίτσας στο χαιρετισμό του και πρότεινε, «να ξεκινήσει μία ακόμη προσπάθεια για τη δημιουργία Μουσείου Τάσου Χαλκιά ή της οικογένειας των Χαλκιάδων».

Εμφανώς συγκινημένος ο Λάκης Χαλκιάς παίρνοντας το λόγο αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους παριστάμενους αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα που εξέπεμπε ο πατέρας του και εκείνη η γενιά των  καλλιτεχνών. «Ο Χαλκιάς και η γενιά του, δεν απευθυνόταν σε εφησυχασμένους πνευματικούς ταγούς, απευθυνόταν στους ανήσυχους και σκεπτόμενους ανθρώπους. Απευθυνόταν στους νέους, που θέλουν να εκφραστούν και έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ελληνική δημοτική μουσική δεν είναι σημαντική μόνο γιατί έρχεται από τα βάθη των αιώνων, αλλά γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός που καθοδηγεί, εμπνέει και μας δίνει μοναδικές αισθήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : «Η ανθρωπιά του Τάσου Χαλκιά και η φιλική του διάθεση είναι απαιτητή ως ανάμνηση υπόδειγμα στη σκληρή εποχή μας όπου η κοινωνική αλληλεγγύη και ο ανθρώπινος παράγοντας κάθε μέρα που περνάει χάνονται και ισοπεδώνονται. Είναι μεγάλη η συγκίνηση, η χαρά και η τιμή μου, που βρίσκομαι για άλλη μια φορά σήμερα κοντά σας, σε μια τόσο σημαντική όσο και πρωτόγνωρη εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του πατέρα μου».  

Πτυχές της ζωής του Τάσου Χαλκιά, αλλά και της προσφοράς του στη διάδοση και διάσωση της μουσικής μας παράδοσης παρουσίασε στην ομιλία του ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης.  « Ο Χαλκιάς είναι ένας από τους καλλιτέχνες που ανέδειξαν το μουσικό πλούτο της Ελλάδας με απαράμιλλο τρόπο. Δικαίως καταλογίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς κερδίζοντας μια θέση μεταξύ των μεγάλων καλλιτεχνών του τόπου μας. Ο Δήμος Ζίτσας αναγνωρίζοντας όλη αυτή την προσφορά θέλησε να του  απονείμει, ξεχωριστή τιμή, τοποθετώντας την προτομή του στον τόπο που μεγάλωσε, η οποία θα συμβολίζει πως σε αυτό τον τόπο αναγνωρίζεται η αγάπη των κατοίκων του σε αυτούς που είτε ως ήρωες έδωσαν το αίμα τους, είτε ως δημιουργοί συνέβαλαν στην παραγωγή πολιτισμού», υπογράμμισε  μεταξύ άλλων ο κ. Ντόβας. Ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στην απόδοση του οφειλόμενου χρέους λέγοντας:  «  Η Ήπειρος, όπως και ο Δήμος Ζίτσας που είναι ιδιαίτερο κομμάτι της, αγαπά και ξέρει να τιμά όλους όσους αγωνίσθηκαν προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στον τόπο τους σε κάθε τομέα που δραστηριοποιούνται και όλοι οι Ηπειρώτες αισθανόμαστε τιμή και υπερηφάνεια για όλους αυτούς».  

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο Αντιπερειφεριάρχης Βασίλης Γοργόλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γρανιτσοπούλας Δημήτρης Πανούλης,  και ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης. Όλοι τους αναφέρθηκαν στην ανεκτίμητη και διαχρονική προσφορά του Τάσου Χαλκιά στη διάδοση και διάσωση του αυθεντικού δημοτικού τραγουδιού ανά τον κόσμο και εξήραν την πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας για τη δημιουργία της προτομής.

Η βραδιά έκλεισε με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσαν μοναδικά, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Σάββας Σιάτρας, ο Δημήτρης Υφαντής και η Νότα Καλτσούνη με τη συνοδεία του Γιώργου Κωτσίνη και του  Βασίλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, του Θανάση Πρεμέτη στο βιολί, του Γιάννη Διαμάντη στο λαούτο και του Κώστα Σιάτρα στο ντέφι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας Παναγιώτης Λιάκος, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτριος Λάμπρου, Χριστίνα Παπαδημητρίου και Γιώργος Λαδάς, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Περικλής Γρίβας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κατερίνα Μπαλάφα, Παναγιώτης Κατσουλίδης και Γιώργος Ζιάκκας, Πρόεδροι Κοινοτήτων, ο Διοικητής του Α.Τ. Ζίτσας Κώστα Μάντζιος, το μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος – Έφορος Πολιτισμού Νίκος Ζέκης, Εκπρόσωποι  Αδελφοτήτων και Συλλόγων καθώς και δεκάδες κόσμου.

Φωτογραφικό υλικό

Η προτομή του Τάσου Χαλκιά κοσμεί την πλατεία της Κοινότητας  Γρανιτσοπούλας, του τόπου που μεγάλωσε
Η προτομή του Τάσου Χαλκιά κοσμεί την πλατεία της Κοινότητας  Γρανιτσοπούλας, του τόπου που μεγάλωσε
Η προτομή του Τάσου Χαλκιά κοσμεί την πλατεία της Κοινότητας  Γρανιτσοπούλας, του τόπου που μεγάλωσε
Αναρτήθηκε στις 09 Αύγουστος 2022

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα