Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ζίτσας στα εγκαίνια της Δομής Στέγασης προσφύγων «Αγία Ελένη»

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ζίτσας στα εγκαίνια της Δομής Στέγασης προσφύγων «Αγία Ελένη»

Τη Δομή Στέγασης «Αγία Ελένη» στην πρώην Παιδόπολη για πρόσφυγες-μετανάστες εγκαινίασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το μεσημέρι της Παρασκευής (05.05.2017).

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υπουργού Γιάννη Μουζάλα, της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, του Αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας στη χώρα μας Φιλίπ Λεκλέρ, των τοπικών αρχών, και δεκάδες κόσμου.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη λειτουργία της Δομής και επανέλαβε προς τους Υπουργούς τα αιτήματα του Δήμου που θα την καταστήσουν περισσότερο λειτουργική.

Ειδικότερα στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος ανέφερε: «Τα  σημερινά εγκαίνια  αποδεικνύουν περίτρανα πως η ψύχραιμη διαχείριση καθώς και η συνετή και συνεπής στάση του Δήμου Ζίτσας  δικαιώνεται.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί δεν αποδεχθήκαμε ποτέ τις φωνές εκείνων που πριν ενάμιση και πλέον χρόνο έλεγαν  πως από ώρα σε ώρα θα εγκατασταθούν στον τότε ερειπωμένο αυτό χώρο, πρόσφυγες ή μετανάστες.

Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή, όχι γιατί   είμαστε ρατσιστές, ή ξενοφοβικοί, αλλά γιατί διεκδικούσαμε με ξεκάθαρους όρους το δικαίωμα των μεταναστών να διαβιούν σε οργανωμένους χώρους, με βασικές υποδομές που να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες καθώς θεωρούμε πως αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την αρμονική συνύπαρξη των προσφύγων με τους μόνιμους κατοίκους της κάθε περιοχής.

Φτάσαμε έτσι, σήμερα να εγκαινιάζουμε μία δομή στέγασης προσφύγων-μεταναστών πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.

Βέβαια για να φτάσουμε ως εδώ, περάσαμε από «40 κύματα». Είμαστε ο Δήμος που πέρσι το καλοκαίρι εν μία νυκτί, κυριολεκτικά, βρεθήκαμε με 230 πρόσφυγες σε έναν ιδιωτικό χώρο, δίπλα στο Δημαρχείο στην Ελεούσα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίσαμε το γεγονός με ψυχραιμία, χωρίς ακρότητες.

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται περίτρανα πως ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού και των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Αντίθετα με συνεργασία, ειλικρινή διάλογο και συνέπεια λόγων και πράξεων μπορούμε να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα.

 Είμαστε ικανοποιημένοι για αυτά που έγιναν. Πρέπει όμως, να μην εφησυχάζει κανείς. Γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Υπουργός ότι τόσο στο δικό του Υπουργείο, όσο και στα συναρμόδια εκκρεμούν αιτήματα του Δήμου Ζίτσας που θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τη δομή αλλά και τους γύρω οικισμούς.

Να υπενθυμίσω επιγραμματικά τα αιτήματά μας για:

  • δημιουργία σχολικής μονάδας εντός των εγκαταστάσεων της Δομής. Τα οφέλη από την δημιουργία τέτοιας υποδομής θα είναι πολλαπλά.  Το βασικότερο όλων το γεγονός ότι  τα μαθήματα των μικρών μαθητών θα διεξάγονται πρωινές ώρες ενώ τις απογευματινές μπορούν να απασχολούνται στους ίδιους χώρους σε διάφορες δραστηριότητες.
  • την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου που θα καλύπτει τις ανάγκες του συγκεκριμένου οικοδομικού συγκροτήματος, καθώς και των γύρω οικισμών (Αγίου Ιωάννη, Αμπελακίων, Νέας Ζωής). Εκτιμούμε πως είναι μοναδική ευκαιρία να κατασκευαστεί ένα έργο απαραίτητο για μια περιοχή που την τελευταία δεκαετία έχει γνωρίσει ραγδαία οικιστική ανάπτυξη. 

Κλείνοντας να υπενθυμίσω στους Υπουργούς τη δέσμευσή τους, κατά την επίσκεψή τους σε αυτό το χώρο εδώ, ότι οι εγκαταστάσεις θα αποδοθούν στο φυσικό τους δικαιούχο, που δεν είναι άλλος από το Δήμο Ζίτσας.

Εάν πραγματικά επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να μας καταστήσει συμμέτοχους και αρωγούς σε αυτό το μεγάλο εθνικό θέμα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή, καθώς εκπνέει η προθεσμία παραχώρησης  του χώρου από το Υπουργείο  Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, να ευχηθώ  καλή επιτυχία στη νέα Δομή με την προσδοκία πως ο τρόπος λειτουργίας της θα δικαιώσει τον χαρακτηρισμό της ως Δομή πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα». 

 

Φωτογραφικό υλικό

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ζίτσας στα εγκαίνια της Δομής Στέγασης προσφύγων «Αγία Ελένη»
Αναρτήθηκε στις 05 Μάιος 2017

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα