Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Αισθητήρες μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση στον οικιστικό ιστό του Δήμου Ζίτσας

Αισθητήρες μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση στον οικιστικό ιστό του Δήμου Ζίτσας

Η διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων, λαμβάνοντας υπόψη μόνο επιστημονικά δεδομένα και μετρήσεις αποτελεί κυρίαρχη  προϋπόθεση για τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας. Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα και η πρόσφατη βράβευση του Δήμου Ζίτσας στα Best City Awards, τα μοναδικά βραβεία που επιβραβεύουν την Καινοτομία και την ποιότητα ζωής στις ελληνικές πόλεις, όπου ο Δήμος απέσπασε χρυσό βραβείο για την εγκατάσταση αισθητήρων μέτρησης αέριας ρύπανσης.

«Από την αρχή της θητείας μας θέλαμε να έχουμε μετρήσιμα στοιχεία τόσο για την ποιότητα των νερών του ποταμού Καλαμά, όσο και για την ποιότητα του αέρα γιατί οι κινδυνολογίες χωρίς στοιχεία δεν είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει», αναφέρει ο Δήμαρχος Ζίτσας  Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή τη βράβευση επισημαίνοντας πως «με δεδομένο το πρόβλημα της αιθαλομίχλης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο λεκανοπέδιο αποδείχθηκε σοφή ενέργεια η τοποθέτηση τριών αισθητήρων μέτρησης σε συγκεκριμένα σημεία απ’ όπου συλλέγονται δεδομένα αέριας ρύπανσης, δίνοντας τη δυνατότητα κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πολιτών να αξιοποιήσουν σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα  ζωής τους».

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Ζίτσας από το 2021 έχει εγκαταστήσει στις Κοινότητες Ελεούσας, Μεγάλου Γαρδικίου και Αγίου Ιωάννη περιβαλλοντικούς αισθητήρες  που επιτρέπουν  τη συνεχή παρακολούθηση των πηγών ρύπανσης της ατμόσφαιρας, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τα επίπεδα των αέριων ρύπων. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα του Δήμου και αφορούν 10 παραμέτρους ρύπανσης όπως
τα επίπεδα των σωματιδίων (PM 1, PM 2.5, PM 10), το όζον (Ο3), τα οξείδια του Αζώτου (NOx), το μονοξείδιο και το διοξείδιο του Άνθρακα (CO, CO2) το διοξείδιο του θείου (SO2) και άλλα κατά περίπτωση. Παράλληλα παρουσιάζονται και στοιχεία μετεωρολογικών δεδομένων (θερμοκρασία, υγρασία).

Αναρτήθηκε στις 23 Ιανουάριος 2023

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα