Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Δήμος Ζίτσας και Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να δώσουν και πάλι ζωή στο δασικό φυτώριο στην Κοινότητα Λαψίστας

Δήμος Ζίτσας και Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να δώσουν και πάλι ζωή στο δασικό φυτώριο στην Κοινότητα Λαψίστας

Δήμος Ζίτσας και Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να δώσουν και πάλι ζωή στο δασικό φυτώριο στην Κοινότητα Λαψίστας που σταμάτησε να λειτουργεί τα τελευταία δεκατρία χρόνια.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, και ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος το μεσημέρι της Πέμπτης στο χώρο του δασικού φυτωρίου υπέγραψαν για το σκοπό αυτό μνημόνιο συνεργασίας  που προβλέπει την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ανενεργού δασικού φυτωρίου Λαψίστας.

Η αξιοποίηση - αναμόρφωση θα υλοποιηθεί σε έκταση 56 στρεμμάτων, που αποτελεί τμήμα της συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων του δασικού φυτωρίου με βάση σχετικές μελέτες, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία βοτανικού κήπου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

 

Ο βοτανικός κήπος θα προσφέρει:

● ενημέρωση και περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών γύρω από τη χλωρίδα

● επιστημονική έρευνα σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς

● πρακτική άσκηση για επαγγελματική ή εθελοντική δραστηριοποίηση σε σχέση με την καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών

● προστασία της βιοποικιλότητας με τη συγκέντρωση και αναπαραγωγή φυτικών ειδών

● παραγωγή δασικών φυταρίων κατάλληλων για αναδασώσεις

 

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, ο Δήμος Ζίτσας αναλαμβάνει την ευθύνη της αναμόρφωσης του δασικού φυτωρίου, της σύνταξης των σχετικών μελετών και εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων και εργασιών, καθώς και της επικοινωνίας της οικολογικής δράσης στην τοπική κοινωνία.

 

Ενώ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών αναλαμβάνει τον έλεγχο και την έγκριση των σχετικών μελετών, την παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών, εγκρίσεων και στοιχείων, την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων και εργασιών σε συνεργασία με τον Δήμο Ζίτσας και την εποπτεία της προόδου των απαιτούμενων έργων και εργασιών.

 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Το δασικό φυτώριο Λαψίστας άρχισε να λειτουργεί από το 1959 και μέχρι το 2010 είχε ετήσια παραγωγή από 150.000 έως 500.000 φυτάρια που χρησιμοποιούνταν σε αναδασώσεις. Την τελευταία δεκαετία είχε εγκαταλειφθεί. Τώρα ξαναπαίρνει ζωή. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ζίτσας δημιουργούμε έναν βοτανικό κήπο - πρότυπο, στον οποίο θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι πολίτες και οι επιστήμονες. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή φυταρίων για αναδασώσεις.».

 

Ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, δήλωσε: «Εάν όπως λέγεται "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός", εμείς σήμερα εδώ, θεωρώ ότι κάνουμε με όρεξη και διάθεση αυτή την αρχή. Η βούληση και των δύο πλευρών, να αλλάξει χρήση και εικόνα αυτός ο χώρος πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εμείς από την πλευρά μας, ως Δήμος Ζίτσας έχουμε ήδη συντάξει μια προμελέτη και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την οριστική μελέτη. Σε συνεργασία με το Υπουργείο και τις δασικές υπηρεσίες εκτιμώ πως θα καταφέρουμε ο χώρος αυτός να γίνει όπως όλοι ονειρευόμαστε».

 

Αναρτήθηκε στις 21 Απρίλιος 2023

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα