Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Άνοιξε τις «πύλες» του το Περίπτερο Οίνου στη Ζίτσα

Άνοιξε  τις «πύλες» του το Περίπτερο Οίνου στη Ζίτσα

Ένα εμβληματικό έργο για την Κοινότητα Ζίτσας, καθώς και για ολόκληρο το Δήμο εγκαινίασε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος το βράδυ του Σαββάτου παρουσία πλήθος κόσμου. 

Πρόκειται για το Περίπτερο Οίνου που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το διασυνοριακό πρόγραμμα «INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ» και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων έργων και παρεμβάσεων που οδηγούν τη Ζίτσα στην επόμενη μέρα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, «το Περίπτερο Οίνου, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης στην πλατεία και την αγορά, το αθλητικό κέντρο, το υπαίθριο θέατρο  και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων σε ολόκληρο τον οικισμό που υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια είναι έργα υποδομών που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και ταυτόχρονα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επισκεπτών ενισχύοντας  έτσι την τοπική  οικονομία».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι πίστεψαν στο εγχείρημα της δημοτικής αρχής και συνέδραμαν στην επιτυχή ολοκλήρωσή του και πρόσθεσε, «  τώρα ο Δήμος Ζίτσας, ένας δήμος με παράδοση στην καλλιέργεια αμπέλων τιμά την αμπελο-οινική παράδοση της περιοχής και απλώνει  χέρι βοήθειας και συνεργασίας σε όλους (αμπελουργούς, οινοποιούς, Συλλόγους παραγωγών, φορείς, κατοίκους) για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το μερίδιο που μας αναλογεί στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την  ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού μέσα από την ανάδειξη της πλούσιας οινοτουριστικής ταυτότητας του τόπου μας».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο εμπνευστής και δημιουργός του περιπτέρου αρχιτέκτονας, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ανδρέας Νικολοβγένης ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί αν διαδραματίσει η αρχιτεκτονική στην ανάδειξη μικρών – ορεινών οικισμών με τη δημιουργία τοπόσημων τα οποία μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επισκεπτών. Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν χρωστάει μόνο η Ζίτσα στον δήμαρχο που εγκατέστησε ένα κτίριο, το οποίο αργότερα και με τη συμβολή των οινοποιείων, στα οποία παρέχεται ως δώρο θα μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για αυτή την μικρή αλλά δυναμική αμπελουργική ζώνη. Σήμερα του χρωστάει η αρχιτεκτονική και του χρωστάει η ελληνική αρχιτεκτονική, η οποία παραμελήθηκε ή κακοποιήθηκε στα χέρια αδιάφορων η συμφεροντολόγων πολιτικών και της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Να σημειωθεί πως ο κ. Νικολοβγένης το 2021 απέσπασε τον 1ο  έπαινο στα βραβεία ελληνικής αρχιτεκτονικής από  διεθνή κριτική επιτροπή για τα σχέδια του περιπτέρου οίνου στην κατηγορία «πρώτο έργο νέου Έλληνα αρχιτέκτονα».

Στην ανάπτυξη και προώθηση του οινοτουρισμού μέσω των τοπικών προγραμμάτων CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020  αναφέρθηκε το στέλεχος της «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.» Κατερίνα Καρακώστα κάνοντας ειδική αναφορά στη διασύνδεσή του με την Ηπειρώτικη γαστρονομία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του περιπτέρου από την Έλσα Εξάρχου εκ μέρους της Γαστρονομικής Γέφυρας Ηπείρου ,  στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ του Gastronomy Bridge της «Ήπειρος Α.Ε.», καθώς και των παραγωγών από τα Ιωάννινα και τη Θεσπρωτία που παρουσίαζαν τα προϊόντα τους στο χώρο του περιπτέρου.   

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Άνοιξε  τις «πύλες» του το Περίπτερο Οίνου στη Ζίτσα
Άνοιξε  τις «πύλες» του το Περίπτερο Οίνου στη Ζίτσα
Άνοιξε  τις «πύλες» του το Περίπτερο Οίνου στη Ζίτσα
Αναρτήθηκε στις 02 Οκτώβριος 2023

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα