Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Συνεδρίασε το Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζίτσας

Συνεδρίασε το Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζίτσας

Την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος   στον τομέα Πολιτικής προστασίας ανέδειξε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ταυτόχρονα την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Δήμου Ζίτσας ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (16/11/2023), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, οι συμμετέχοντες, μέλη του Συντονιστικού εξέτασαν τις δυνατότητες για μέγιστο συντονισμό δράσης καθώς και την αρτιότερη συνεργασία μεταξύ τους, σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ταυτόχρονα, αξιολογώντας την αντιπυρική περίοδο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, καθώς τα περιστατικά πυρκαγιών,  που εκδηλώθηκαν στην περιοχή, αντιμετωπίστηκαν άμεσα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ευχαρίστησε τα μέλη του Συντονιστικού που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην οργάνωση και το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας καθώς ενώ τους εκχωρούνται αρμοδιότητες αυτές δε συνοδεύονται με την ενίσχυση σε προσωπικό και χρηματοδότηση.

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε αποδείξει πως με την άρτια συνεργασία που αναπτύξαμε και τον υπερβάλλοντα ζήλο όλων των εμπλεκόμενων  αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν. Με ελάχιστο προσωπικό στη διάθεσή μας και υποτυπώδη χρηματοδότηση εκτελούμε εργασίες προληπτικών μέτρων και ταυτόχρονα συνδράμουμε όπου κρίνεται αναγκαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ζίτσας εκφράζοντας την πεποίθηση «πως και το φετινό Χειμώνα  τα τυχόν προβλήματα θα αντιμετωπιστούν». Να σημειωθεί πως, ο Δήμος Ζίτσας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανόν θα προκύψουν στη διάρκεια του Χειμώνα λόγω έντονων καιρικών φαινομένων προχώρησε  στον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκονται και οι διαδικασίες για την προμήθεια αλατιού.

Παίρνοντας το λόγο ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος επεσήμανε και εκείνος την αδυναμία των Δήμων να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων τονίζοντας πως το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου έχει σημαντικές αλλαγές ως προς την οργάνωση και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων στον τομέα Πολιτικής Προστασίας. Ενόψει της χειμερινής περιόδου ο κ. Μαυρογιώργος στάθηκε στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. «Αυτό που μας έχει βάλει σε σκέψεις, δεν είναι τόσο πολύ τα χιόνια –γιατί έχουμε εμπειρία- όσο είναι το θέμα των πλημμυρών» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας «πως για την περιοχή μας οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας αποτελούν την «Αχίλλειο πτέρνα» σε ότι αφορά στο σχεδιασμό των προληπτικών μέτρων καθώς επαληθεύονται σπάνια με αποτέλεσμα να δημιουργούν σύγχυση στους  πολίτες». 

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, καθώς κα τη διάθεσή τους για αρτιότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα τόνισαν παίρνοντας το λόγο, η Προϊσταμένη Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Σπύρου, το στέλεχος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Λαμπρινή Μελισσόβα, ο  Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Αντιπύραρχος Φώτης Δεληγιάννης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Αστυνόμος Β΄ Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο υποδιοικητής 8ου Λ.Α.Π. Ταγματάρχης Αλέξανδρος Ράπτης, τα στελέχη του γραφείου στα Ιωάννινα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννα Καλογήρου και Βασίλης Γρίβας και ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, Ευθύμιος Κοντογιώργος. Τη συνεδρίαση έκλεισε με την τοποθέτησή του  ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας επισημαίνοντας με τη σειρά του τη σπουδαιότητα της αγαστής συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και την ετοιμότητα των υπηρεσιών του Δήμου.

 

Αναρτήθηκε στις 16 Νοέμβριος 2023

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα